ارتودنسی دندان های نامرتب چگونه است؟
10 خرداد 1403 تاریخ انتشار
کلینیک رایا مهر نویسنده
1 دقیقه زمان مطالعه
ارتودنسی دندان های نامرتب چگونه است؟
توسط کلینیک رایا مهر

یکی هنجار‌ها و مشکلات افراد نامرتبی و شلوغی دندان‌ها است. در اصطلاح به این ناهنجاری، کراودینگ نیز گفته می‌شود. افرادی که به این عارضه دچار هستند، دندان هایشان به صورت شلوغ و نامرتب رشد می کند. همین امر باعث نگرانی افراد و سخت شدن نظافت دندان‌ها است. یکی از روش‌های درمان این مشکل به کارگیری ارتودنسی دندان است.

برای حل این مشکل ضروری است که شما به یک ارتودنتیست مراجعه کنید، برخی از افراد اقدام به کشیدن دندان‌های عقب خود می‌کنند تا این عارضه را حل کنند. اما باید بدانید کشیدن دندان‌ها بدون نظر متخصص ارتودنسی ممکن است فایده‌ای نداشته باشد. برای انجام ارتودنسی نیز معمولا 2 الی 4 دندان فرد بیمار کشیده می‌شود‌.

البته در برخی از موارد درمان، ارتودنسی نیاز به کشیدن دندان ندارد و تشخیص این موضوع بر عهده دندانپزشک متخصص است. دندانپزشک با گذاشتن یک پیچ در فک، آنها را باز می‌کند و قوس دندانی را تا حدودی افزایش می دهد. با این عمل فضای کافی برای همه دندان‌ها فراهم می‌شود. پس از آن نیز به وسیله دستگاه مناسب ارتودنسی، دندان های شلوغ به حالت ردیف و مرتب در می‌آیند.

ارتودنسی دندان های نامرتب چگونه است؟

نحوه درمان نامرتبی و شلوغی دندان‌ها

در حقیقت بعضی از افراد علاوه بر اینکه دارای دندان‌های شلوغ و نامرتب هستند، هر دو فک آنها نیز دچار مشکلاتی است. معمولا برای درمان عارضه در این افراد از ارتودنسی متحرک و یا ثابت استفاده می‌کنند. با استفاده از ارتودنسی دندان متحرک، هر دو فک سر جای خود قرار می‌گیرند و با استفاده از ارتودنسی ثابت، دندان‌های شلوغ و نامرتب کاملا منظم می‌شوند.

درمان به هم ریختگی دندان‌های افراد با توجه به نوع ناهنجاری آنها صورت می گیرد. در صورتی که به هم ریختگی دندان‌ها بیش از حد باشد، باید به وسیله ارتودنسی، هم محوری لازم را برای دندان‌ها ایجاد کرد. از طرفی اگر این به هم ریختگی مربوط به مشکلات فکی باشد، ابتدا ارتودنسی صورت می گیرد و پس از آن در بزرگسالان جراحی فک انجام می شود.

توجه داشته باشید که اگر نامرتبی دندان‌های شما به دلیل وجود دندان غایب باشد، می توانید با استفاده از روش ارتودنسی دندان و یا ایمپلنت مشکل خود را برطرف کنید. از دیگر عواملی که در درمان نامرتبی دندان‌ها می تواند تاثیرگذار باشد، استفاده از روش تراش دادن دندان ‌ها و باندینگ و کامپوزیت‌ها است. نهایتا در صورتی که فضای کافی برای چیدمان منظم دندان‌ها فراهم نباشد کشیدن دندان فرد ضرورت دارد.

مراحل ارتودنسی دندان‌ های نامرتب و شلوغ

ارتودنسی دندان شامل مراحل مختلفی است که در این بخش به بررسی دقیق آن خواهیم پرداخت. دقت داشته باشید مراحل ارتودنسی در همه شیوه‎‌های درمانی، برای دو فک یا فک بالا به روش‌های ثابت یا متحرک چند مرحله را شامل می‌شود. اما با توجه به نوع درمانی که انتخاب می‌شود و روش انتخابی، در برخی قسمت‌ها تفاوت‌هایی با هم دارند.

مراحل کلی انجام ارتودنسی دندان را می‌توان با در نظر گرفتن خواسته افراد، به دو دسته تقسیم کرد. دسته اول مراجعینی هستند که برای زیبایی اقدام به انجام ارتودنسی کرده‌اند. از طرفی دسته دوم بیمارانی هستند که به دنبال سلامت دندان‌ها و راحتی در رعایت بهداشت دهان و دندان هستند. ارتودنسی شامل 8 مرحله است که در ادامه ب ذکر آنها می‌پردازیم.

  • مشاوره و ارزیابی توسط متخصص ارتودنس
  • عکس برداری از دندان‌ها (عکس رادیولوژی و فتوگرافی)
  • قالب گیری از دندان
  • اقدام به ترمیم و تمیز کردن دندان‌ها
  • نصب براکت‌ انتخابی
  • مراجعات منظم به متخصص ارتودنسی
  • خارج کردن براکت‌ها
  • به کارگیری ریتینر
ارتودنسی دندان های نامرتب چگونه است؟

ارتودنسی دندان با هدف زیبایی چه مراحلی دارد؟

معمولا متخصص ارتودنسی اولین جلسه را برای معاینه و بررسی مشکلات دندان شما در نظر می‌گیرد. در ادامه رادیوگرافی از تک تک دندان‌های شما سبب می‌شود که متخصص ارتودنسی هر گونه مشکل دندان‌ها را قبل از قرار دادن براکت‌ برطرف کند. سپس متخصص با دیدن عکس‌های رادیوگرافی می‌تواند نظر قطعی و برنامه درمانی شما را انتخاب کرده و با شما در میان بگذارد.

متخصص ارتودنسی شما قبل از هر اقدامی از سلامت لثه‌های شما اطمینان حاصل می‌کند.اگر به موردی مشکوک در لثه‌های شما برخورد کند، برای تشخیص بیماری لثه، شما را به یک پریودنتیست معرفی خواهد کرد. پس از آن دندانپزشک شما، به سراغ پر کردن پوسیدگی‌ها و جرم گیری دندان‌ها می‌رود. پس از رفع همه مشکلات موجود، در صورتی که نیاز به درمان ارتودنسی متحرک وجود داشته باشد نسبت به این موضوع نیز اقدام می‌شود. در نهایت نیز نوبت به قالب گیری از فک بالا، پایین و دندان‌های شما می‌رسد و مراحل ارتودنسی دندان به پایان می‌رسد.

ارتودنسی دندان ثابت و متحرک چگونه است؟

ارتودنسی دندان ثابت اثرات خود را طی مدت زمان یک الی دو سال و حتی در برخی موارد تا سه سال بر روی دندان‌ها می‌گذارد. در واقع هر چه میزان ناهنجاری‌ها بیشتر باشد، زمان بیشتری نیز برای طی کردن مراحل ارتودنسی جهت به وجود آمدن نظم در دندان‌های دو فک یا فک بالا طی می‌شود. ارتودنسی دندان شامل ویژگی‌های زیر است‌.

  • استفاده از دستگاه مخصوص برای درمان ناهنجاری پیچیده پس از رویش تمام دندان‌های دائمی استفاده می‌شود.
  • استفاده از ارتودنسی ثابت هیچ محدودیتی ندارد و همچنین کارایی بالایی دارد. این موضوع باعث شده ارتودنسی ثابت طرفدارانی داشته باشد.
  • در ارتودنسی ثابت، دندان‌ها به وسیله سیم‌ها و کش‌های مخصوص به سمت مورد نظر حرکت داده می‌شوند و را در جای خود قرار می‌گیرند.
  • از دیگر ویژگی‌های ارتودنسی ثابت مربوط به پس از برداشتن براکت‌ها است. در واقع با این روش بهداشت دهان و دندان‌ها نیز بسیار آسان تر می‌شود.

ارتودنسی متحرک برای کودکان و نوجوانان که ناهنجاری فکی دارند استفاده می‌شود. در ارتودنسی متحرک ابتدا لازم است از فک بالا و پایین قالب گیری شود و پلاک بالا و پایین ساخته شوند. پس از آماده شدن قالب ارتودنسی، بیمار باید در تمام حالات حتی هنگام خواب از قالب ارتودنسی متحرک استفاده کند. این قالب را فقط در زمان خوردن و آشامیدن می‌توان از دهان خارج کرد.

روش ارتودنسی متحرک برای افرادی که سن کمی دارند، مفید است. زیرا باعث می‌شود که علاوه بر مشکلات دندان ناهنجاری‌های فکی آنها نیز رفع شود. البته استفاده از ارتودنسی دندان متحرک ممکن است باعث محدودیت حرکات دندانی شود. مدت زمان استفاده از دستگاه ارتودنسی متحرک نیز با توجه به سن بیمار حدود 6 ماه الی 1 سال متفاوت است‌.

تفاوت مراحل ارتودنسی دندان در بزرگسالان و کودکان

برخی مراحل ارتودنسی دندان در بزرگسالان وجود دارد که کودکان و نوجوانان درگیر آن نمی‌شوند. مثلا بیشتر نوجوانان و کودکان دندان‌های سالمی دارند و نیازی به مرحله ترمیم دندان‌های پوسیده یا شکسته ندارند. از طرفی در صورت وجود مشکلات فکی در کودکان، می‌توان آنها را به راحتی رفع کرد. مهمترین تفاوت‌های ارتودنسی در کودکان و بزرگسالان شامل موارد متعددی است که به شرح زیر است.

  • احتمال نبود یک یا چند دندان در بزرگسالان بیشتر است که باعث انجام مرحله اضافه می‌شود.
  • احتمال پوسیدگی یا خرابی دندان‌ها در سنین بالا بیشتر می‌شود و می‌تواند پروسه ارتودنسی را طولانی‌تر می‌کند.
  • احتمال ضعیفی لثه‌ها و همچنین آسیب دیدن آنها در سنین بزرگسالی بیشتر می‌شود که باعث نصب سخت‌تر براکت یا کش ارتودنسی می‌شود.
  • تحلیل ریشه در بزرگسالی ریسک بیشتری به همراه دارد و می‌تواند نحوه براکت گذاری یا برداشتن آنها را کاملا دچار تغییر کند.
  • دقت مورد نیاز برای ارتودنسی دندان در سنین بزرگسالی نسبت به کودکی بیشتر است. در واقع موفقیت این عمل در سنین کمتر امکان موفقیت بیشتری دارد. به همین علت با بالا رفتن سن باید دندانپزشک دقت بیشتری برای انجام مراحل ارتودنسی داشته باشد.
ارتودنسی دندان های نامرتب چگونه است؟

کلام پایانی

با توجه به مطالب بیان شده به صورت کلی اصلاح و درمان نامرتبی و شلوغی دندان‌ها امری تخصصی و پیچیده است. بنا بر همین علت تشخیص روش ارتودنسی تنها بر عهده شخص ارتودنتیست است. همچنین ذکر شد مراحل ارتودنسی دندان در بزرگسالان و کودکان متفاوت است. با انجام ارتودنسی می‌توانید دندان‌های مرتبی داشته باشید، همچنین انجام مراحل نظافت دندان‌ها نیز برای شما راحت‌تر خواهد شد.

مقالات مرتبط
در کلینیک رایا مهر
ثبت نظرات
نظرتون رو اینجا وارد کنید ...
نظر شما با موفقیت ثبت شد.
Hurray! Your have successfully entered the captcha.