آیا ارتودنسی باعث لق شدن دندان می شود؟
04 شهریور 1403 تاریخ انتشار
کلینیک رایا مهر نویسنده
1 دقیقه زمان مطالعه
آیا ارتودنسی باعث لق شدن دندان می شود؟
توسط کلینیک رایا مهر

بسیاری از افرادی که دارای دندان‌های کج، نامرتب و با فاصله هستند، اقدام به ارتودنسی می‌کنند. در این میان نگرانی لق شدن دندان در ارتودنسی به وجود می‌آید که به دغدغه بسیاری از بیماران تبدیل شده است. البته قابل درک است که در چند روز اول انجام این روش، لق شدن دندان در ارتودنسی را تجربه کنید، زیرا این موضوع به علت فشار وارد شده به دندان‌ها برای جا به جایی است.

عمل حرکت و تکان دندان‌ها توسط بریس‌های ارتودنسی انجام می‌شود که یک الگوی کاملا طبیعی است. تحقیقات و بررسی‌های به عمل آمده، نشان می‌دهد که حرکت دندان‌ها حداقل کم‌ترین تغییر را در شکل و اندازه ریشه ایجاد می‌کند. ولی باید بدانید که این تغییرات بسیار کوچک دست و در 98 درصد مواقع با چشم غیر مسلح مشاهده نمی‌شود. در واقع این موضوع نیازی به نگرانی ندارد.

به طور کلی لق شدن دندان در ارتودنسی اتفاق نمی‌افتد. با این وجود در برخی موارد بسیار نادر تحلیل رفتن ریشه دندان‌ها اتفاق می‌افتد. البته این موضوع نیز توسط متخصص ارتودنسی شناسایی شده و اقدامات لازم برای درمان آن صورت می‌گیرد. در این بین برخی موارد نیز به بیمار آموزش و مشاوره داده می‌شود.

زمانی که شما کودک هستید اولین دندان شل می‌تواند دلیل جشن گرفتن شود. اما زمانی که در سن بزرگسالی باشید، قطعاً اینگونه نیست. گاز گرفتن و همچنین جویدن با دندان‌هایی که محکم در جای خود قرار نگرفته اند، ممکن است دشوار و حتی دردناک نیز باشد. در حقیقت هر دندانی که شل شود در معرض خطر کشیده شدن و در بدترین حالت افتادن قرار می‌گیرد. البته ممکن است بتوان از وقوع آن جلوگیری کرد، اما انجام سریع‌تر برخی اقدامات بسیار ضروری است.

شایع‌ترین عوامل لق شدن دندان در ارتودنسی

یکی از شایع‌ترین علل لق شدن دندان در ارتودنسی بیمار پریودنتال استک. عفونت باکتریایی لثه به بافت‌های استخوانی که دندان‌های شما را پوشش داده، آسیب می زند. این عفونت در نتیجه پلاک باکتریایی به وجود می‌آید و در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان روی دندان‌های شما می‌نشیند. به مرور زمان، این بیماری باعث جدا شدن بافت لثه از دندان‌ها می‌‌شود. زیرا تشکیل رسوب و پلاک افزایش می‌یابد و استخوان‌های نگهدارنده دندان‌ها نابود می‌شوند. با از بین رفتن قسمت زیاد استخوان، دندان‌ها به تدریج سست و لق می‌شوند. در نتیجه این موضوع از عوامل لق شدن دندان در ارتودنسی است. اگر این بیماری شدید درمان نشود، دندان‌های شل در آخر می‌افتند. علائم این بیماری نیز به شرح زیر است.

  • لثه متورم
  • بوی بد دهان
  • لثه‌های عقب رفته
  • خونریزی و یا قرمزی لثه
  • طعم بد دهان

از دیگر علل شایع که باعث لق شدن دندان در ارتودنسی می‌شود، گاز زدن و یا دندان قروچه است. در واقع این نیرویی که ما به دندان‌ها وارد می‌کنیم، باعث کشش رباط‌های پریودنتال، که دندان را به استخوان نگهدارنده آن متصل می‌کند، می‌شود. در این حالت دندان‌های شما شل می‌شود، که عادت به این موضوع می‌تواند تحلیل رفتن استخوان را افزایش دهد. علاوه بر این باعث احساس درد در فک و ساییدگی بیش از حد دندان‌ها می‌شود.

آیا ارتودنسی باعث لق شدن دندان می شود؟

لق شدن دندان در ارتودنسی را چگونه درمان کنیم؟

همانطور که به علل شل شدن دندان‌ها اشاره کردیم، متوجه شدید که این عوامل به دو نوع بیولوژیکی (بیماری) یا مکانیکی (نیروی زیاد) باشد. البته ناگفته نماند که هر دوی این موارد نیز می‌تواند با هم رخ دهد. روش درمان لق شدن دندان در ارتودنسی نیز بیولوژیکی و مکانیکی است. در ادامه هر یک را جداگانه تشریح می‌کنیم.

  • روش بیولوژیکی درمان لق شدن دندان در ارتودنسی: برای کنترل بیماری‌های لثه‌ای متخصص، دندان‌ها را از هرگونه باکتری، پلاک و رسوبات پاکسازی می‌کند. این موضوع شامل آن قسمت از دندان که زیر لثه قرار دارد نیز می‌شود‌. محصولات بهداشتی برای دهان و دندان نیز به بیمار توصیه می‌شود. این پاکسازی عمیق اغلب باعث بهبودی شده و التهاب لثه را کاهش می‌دهد. در نتیجه این کار دندان دوباره سفت می‌شود.
  • روش مکانیکی درمان لق شدن دندان در ارتودنسی: روش مکانیکی در واقع اصلاح نیروی وارد شده بر دندان‌ها است که با چند روش قابل انجام است. ارتودنتیست می‌تواند مجددا به شکل دهی مقدار کمی از مینای دندان بپردازد تا اصلاح جفت شدن دندان‌ها صورت گیرد. این اقدام، نحوه چفت شدن دندان‌های بالا و پایین و مسیر آنها را با یکدیگر تغییر می‌دهد. جایگزین کردن دندان‌های شکسته و انجام ترمیم برای دندان‌های ساییده شده نیز، گاهی برای ایجاد یک گاز زدن متعادل‌تر ضرورت دارد.

مراقبت از دندان‌ها برای جلوگیری از لق شدن دندان در ارتودنسی

پس از انجام ارتودنسی مراقبت از دنددن‌ها اهمیت بسیار زیادی پیدا می‌کند. در واقع نیمی از موفقیت انجام ارتودنسی بستگی به رعایت کردن برخی نکات و مراقبت از دندان‌ها دارد. برخی مواد غذای در این دوران نباید مصرف شود از جمله آنها غذا‌های سفت و جویدنی است. یخ، چیپس، پاپ کورن، آدمای آبنابات‌های کاراملی را نیز در این دوره مصرف نکنید. خوردن بلال، آجیل‌های سفت، هویج و مواردی از این قبیل نیز می‌تواند باعث آسیب به ارتودنسی شود. برای برخی افراد سوال پیش می‌آید که چه نوع مواد غذای را باید مصرف کنیم، ما در زیر به این موارد اشاره خواهیم کرد‌.

  • لبنیات (پنیر، ماست و نوشیدنی‌های پایه شیر)
  • نان‌های نرم، نان پنکیک و کلوچه‌های بدون آجیل
  • برنج پخته شده و ماکارونی
  • غذاهای دریایی مثل ماهی و میگو
  • آبمیوه، میلک شیک و ژله
  • اسفناج بخار پز و پوره سیب زمینی
آیا ارتودنسی باعث لق شدن دندان می شود؟

برای جلوگیری از لق شدن دندان در ارتودنسی باید به مواد غذای مورد استفاده خود، بسیار اهمیت دهید. همچنین در لیت دوره نباید از مسواک زدن غافل شوید، این کار یکی از ضروری‌ترین موارد در سلامت دندان‌ها و ارتودنسی است. در این پروسه حتما باید از مسواک‌های مناسب و نرم استفاده کنید و خمیر دندان نیز باید حاوی فلوراید باشد. مدت زمان مسواک زدن نیز باید 2 دقیقه باشد.

آیا لق شدن دندان در ارتودنسی پس از انجام آن نیز ادامه دارد؟

فلسفه انجام ارتودنسی حرکت دادن دندان‌ها برای قرارگیری در موقعیت مناسب خود است. به همین دلیل برای اینکه دندان‌ها بتوانند راحت حرکت کنند و اصلاح شوند، نیاز است به وسیله ارتودنسی کمی لق شوند. پس کمی لق شدن دندان در ارتودنسی طبیعی است ک جای نگرانی ندارد. انجام ارتودنسی و فرایند آن تا پایان با توجه به سن بیمار، جنسیت و مدل دندان‌ها کاملا متغیر است. اما اغلب گفته می‌شود که هر یک ماه دندان‌ها یک

میلی متر حرکت می‌کنند. همچنین استخوان فک با سرعت خیلی کم‌تر شکل خواهد گرفت.

با توجه به تشخیص دندانپزشک پس از آن که دنان‌های به جا یمناسب خود رسیدند، ارتودنسی برداشته می‌شود. در این حالت فشار‌‌های ایجاد شده ناشی از براکت‌ها نیز از بین می‌رود. در نهایت نیز فک شما شکل کامل خود را می گیرد و در این زمان دیگر شما احساس لقی دندان را ندارید. تنها کاری که شما در این زمان لازم است انجام دهید، استفاده از نگهدارنده است. در واقع نگهدارنده از برگشت دندان‌ها به جای اولیه خود جلوگیری می‌کند. با توجه به این موضوع استفاده از نگهدارنده ضرورت دارد.

کلام پایانی

در این مقاله سعی کردیم‌ نگرانی شما بابت لق شدن دندان در ارتودنسی را رفع کنیم. اما همانطور که می‌دانید مهم‌ترین چیز در این زمینه انتخاب یک متخصص حرفه‌ای و مجرب است. اگر ارتودنتیست شما یک فرد بی تجربه باشد ممکن است اتلاف هزینه و وقت شما به وجود بیاید. در کنار این موضوع رعایت تمامی نکات و دستورالعمل‌ها بسیاری در نتیجه نهایی تاثیر گذار است. ارتودنسی می‌تواند یک روش بسیار عالی و موثر برای زیبایی و منظم شدن دندان‌های شما باشد. در نهایت با داشتن ردیف دندان‌های مرتب، شما با اعتماد به نفس بیشتری لبخند می‌زنید‌.

مقالات مرتبط
در کلینیک رایا مهر
ثبت نظرات
نظرتون رو اینجا وارد کنید ...
نظر شما با موفقیت ثبت شد.
Hurray! Your have successfully entered the captcha.