ارتودنسی ثابت چیست؟
13 فروردین 1403 تاریخ انتشار
کلینیک رایا مهر نویسنده
1 دقیقه زمان مطالعه
ارتودنسی ثابت چیست؟
توسط کلینیک رایا مهر

در ارتودنسی دندان ثابت، امکان جابه جایی لوازم ارتودنسی پس از اعمال آن‌ها بر روی دندان‌ها وجود ندارد. در انجام ارتودنسی، براکت‌های مختلفی از جنس فلز و همچنین سرامیک که نگین نام دارند، بر روی دندان‌ها قرار می‌گیرند تا بتوانند نیروی لازم برای حرکت دندان‌ها را منتقل کنند. طول درمان ارتودنسی ثابت معمولا دو سال بوده و وابسته به شرایط هر بیمار متغیر است. نوع ارتودنسی ثابت و انتخاب ارتودنسی ثابت برای هر فرد بستگی به نیازهایش دارد.

ارتودنسی ثابت دندان و همچنین ارتودنسی ثابت دوفک بیانگر توانایی فاحش این نوع روش درمانی، در رفع انحرافات مربوط به دندان‌ها و تعادل نامناسب بین دو فک انسان است. انواع ارتودنسی ثابت برای هر دو فک از موثرترین روش‌های درمانی و زیبایی دندان‌ها محسوب می‌شوند که از گذشته تا به امروز بهبود یافته‌اند. ارتودنسی ثابت، یکی از روش‌های پرکاربرد ارتودنسی بوده که قادر به حرکت دقیق دندان‌ها به جایگاه صحیح و دستیابی به نتایج دلخواه است. در ادامه به طور کامل ارتودنسی ثابت را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

ارتودنسی ثابت چیست؟

ارتودنسی ثابت چیست؟

ارتودنسی یک روش زیبایی دهان و دندان است که به دندان‌ها کمک می‌کند تراز و صاف شوند و بسیاری از مشکلات فک را بهبود می‌بخشد. ارتودنسی دندان ثابت یکی از روش‌های رایج است که در آن براکت‌ها بر روی دندان‌ها چسبانده می‌شوند و نمی‌توان آن‌ها را جدا کرد. براکت‌های ثابت معمولاً برای بیشتر بیماران بخش اصلی درمان را تشکیل می‌دهند. این روش انواع مختلفی دارد و ممکن است دندانپزشک شما براکت‌های فلزی، سرامیکی یا ارتودنسی پشت دندانی را پیشنهاد دهد.

بعد از چند روز، به بریس‌های ثابت عادت می‌کنید و می‌توانید غذاهای معمولی را بخورید. اما در طول درمان باید از برخی موارد خودداری کنید. اگرچه در ابتدا ممکن است فکر کنید ارتودنسی متحرک بهتر است، اما اگر مشکلات دندان پیچیده باشد، استفاده از براکت‌های ثابت تنها راه حل ممکن خواهد بود. براکت‌ها توسط دندانپزشک نصب و تعویض می‌شوند و سیم‌ها دندان‌ها را به موقعیت مناسب هدایت می‌کنند.

بررسی انواع ارتودنسی ثابت

درمان با ارتودنسی شامل انواع مختلفی از بریس‌ها بوده که بسته به شرایط و مشکلات شخص انتخاب می‌شوند. انواع آن شامل موارد زیر می‌شوند:

  • ارتودنسی ثابت فلزی و ارتودنسی ثابت سرکشنال: این براکت‌ها از جنس فولاد ضدزنگ تهیه شده‌اند و روی دندان‌های شخص قرار می‌گیرند. سیم ارتودنسی به این براکت‌ها وصل شده و با استفاده از حلقه‌های الاستیکی نگهداری می‌شود. حلقه‌های الاستیکی باید با نظر دندان‌پزشک تعویض شوند.
  • بریس‌های خودتنظیم شونده: در این نوع ارتودنسی دندان نیازی به حلقه‌های الاستیکی نیست و براکت‌ها به صورت فلزی یا سرامیکی هستند. این براکت‌ها به حرکت سیم کمک می‌کنند بدون نیاز به حلقه الاستیک.
  • ارتودنسی پشت دندانی: این نوع ارتودنسی در پشت دندان‌ها قرار می‌گیرد. این روش ممکن است باعث مشکل در صحبت شود و نگهداری از براکت‌ها نیز سخت‌تر است. همچنین، می‌تواند منجر به درد زبان شود.
  • براکت‌های سرامیکی ثابت: این بریس‌ها همرنگ دندان بوده و کمتر دیده می‌شوند. اما رنگ آن‌ها ممکن است با نوشیدن چای یا قهوه تغییر کند و شکستن آن‌ها نیز رخ می‌دهد.
  • ارتودنسی نامرئی: شامل انواع ارتودنسی لینگوال، پلاک‌های شفاف و براکت‌های همرنگ دندان است که قابل استفاده برای افرادی بوده که نمی‌خواهند ارتودنسی آنها قابل مشاهده باشد.
  • ارتودنسی دیمون: این نوع از ارتودنسی از براکت‌های متحرک و بی‌رنگ استفاده می‌کند که اندازه کوچک‌تر و قابلیت باز و بسته شدن دارد.

کاربرد ارتودنسی ثابت

روش ارتودنسی دندان ثابت یکی از پرکاربردترین روش‌ها برای درمان انواع مشکلات دندان است. این روش قادر است مشکلات ساده یا پیچیده دندانی را اصلاح کند، از جمله:

  • تنظیم موقعیت نادرست دندان‌ها
  • حذف فواصل بین دندان‌ها
  • حل مشکل شلوغی دندان‌ها ناشی از فضای کم در فک
  • تصحیح قرارگیری دندان‌های فک بالا که عقب افتاده‌اند نسبت به دندان‌های فک پایین (کراس بایت)
  • رفع مشکلات آپنه خواب که ناشی از قرارگیری نادرست دندان‌ها است
  • کاهش فاصله و ایجاد فضای مناسب بین دندان‌های فک بالا و پایین (اپن بایت)
  • اصلاح اختلال پوشاندگی دندان‌های فک پایین توسط دندان‌های فک بالا (اوربایت)
  • هم‌خط نبودن خط وسط دندان‌های بالا با دندان‌های پایین (افست میدلاین)
ارتودنسی ثابت چیست؟

ارتودنسی ثابت برای چه کسانی مناسب است؟

ارتودنسی ثابت یک روش مناسب برای اصلاح مشکلات دندانی در افراد مختلف از کودکان تا بزرگسالان است. این متد می‌تواند انواع مشکلات فک و دندان را درمان کند و حتی برای موارد پیچیده نیز مناسب است.

هرچند برای اکثر افراد این روش مناسب است، اما در برخی موارد، ممکن است پزشک به جای ارتودنسی، جراحی فک را توصیه کند. همچنین، افرادی که دچار بیماری‌های لثه هستند نمی‌توانند از این روش استفاده کنند چرا که ممکن است باعث تشدید وضعیت بیماری شود.

مزایای ارتودنسی ثابت

از این نوع ارتودنسی دندان به دلیل مزایای بسیار زیاد آن در درمان مشکلات دندان و فک استفاده می‌شود. این روش از مزایای زیر برخوردار است:

  • تطابق ارتودنسی ثابت با افراد در هر سن و شرایطی، آن را به راهکاری ایده‌آل برای هر نوع مشکل اصلاحی دندانی تبدیل کرده است.
  • در موارد پیچیده، این روش کوتاه‌مدت‌ترین دوره درمان را فراهم می‌کند و حتی امکان استفاده از اینویزیلاین را فراهم می‌سازد.
  • این روش از ابزار و تجهیزات پیش‌ساخته استفاده می‌کند که باعث نصب آسان و سریع براکت‌ها بر روی دندان‌ها می‌شوند.
  • درمان با اینگونه براکت‌های ثابت، نیاز به کنترل مداوم بیشتری برای کودکان ندارد.
  • با استفاده از ارتودنسی ثابت، احتمال شکستن یا آسیب به براکت‌ها به دلیل استفاده نادرست کاهش می‌یابد.

مراحل درمان ارتودنسی ثابت

درمان با استفاده از ارتودنسی دندان ثابت شامل نصب براکت‌های کوچک است که با چسب دندان بر روی سطح دندان‌ها قرار می‌گیرند. سپس این براکت‌ها با یک سیم نازک به هم متصل شده و با کِش‌های لاستیکی ثابت نگه داشته می‌شوند. این روش به متخصص ارتودنسی امکان فراهم کردن حرکت دندان‌ها را می‌دهد.

درمان با ارتودنسی ثابت معمولا هنگامی شروع می‌شود که تمام دندان‌های دائمی رشد کرده‌اند. این درمان معمولاً ۱۸-۲۴ ماه زمان می‌برد و پس از اتمام آن، بیماران باید از نگهدارنده‌ها برای حفظ نتایج درمان استفاده کنند.

نگهدارنده‌ها ممکن است متحرک باشند یا بر روی سمت داخلی دندان‌ها ثابت شوند. مهم است که بیماران به دستور ارتودنتیست‌های خود عمل کنند تا از نگهدارنده‌ها به درستی استفاده کرده و از کج‌شدن دندان‌ها پس از درمان جلوگیری کنند.

ارتودنسی ثابت چیست؟

هزینه‌ ارتودنسی ثابت

هزینه‌های درمان ارتودنسی ثابت بسته به چندین عامل مختلف متغیر است. این عوامل شامل نوع و زمان لازم برای انجام درمان، تجربه ارتودنتیست، مکان مطب، نوع بیمه دندانپزشکی شما و هر گونه کار ترمیمی اضافی که قبل از یا در دوره درمان لازم باشد، می‌شود. هزینه‌ی استفاده از محصولاتی مانند براکت‌های شفاف یا نامرئی ممکن است بیشتر از براکت‌های معمولی باشد. همچنین، هزینه‌ها با توجه به شدت مشکلات فکی و دندانی و همچنین تفاوت‌های منطقه‌ای، متفاوت است.

سخن پایانی

ارتودنسی دندان از نوع ثابت یکی از موثرترین روش‌های ارتودنسی برای اصلاح مشکلات دندان‌ها و فک است. این روش می‌تواند انواع مشکلات از ساده تا پیچیده را بهبود بخشد. بریس‌های ثابت برای این منظور استفاده می‌شوند. برخی از مشکلات فک نیاز به جراحی فک دارند که اصلاح آن‌ها با ارتودنسی ثابت ممکن نیست.

براکت‌های فلزی ثابت یکی از محبوب‌ترین انواع برای ارتودنسی ثابت هستند. همچنین براکت‌های سرامیکی به دلیل همخوانی با رنگ دندان‌ها، جذابیت بیشتری دارند. از ارتودنسی لینگوال یا پشت دندانی هم برای برخی موارد استفاده می‌شود.

مدت زمان استفاده از بریس‌های ثابت معمولا حدود ۱۸ ماه تا ۲ سال است، اما در موارد پیچیده تر ممکن است زمان بیشتری تا حدود ۳ سال نیاز باشد. برای اطلاعات بیشتر درباره ارتودنسی ثابت، بهتر است با دندانپزشکان متخصص کلینیک رایا مهر مشورت کنید.

مقالات مرتبط
در کلینیک رایا مهر
ثبت نظرات
نظرتون رو اینجا وارد کنید ...
نظر شما با موفقیت ثبت شد.
Hurray! Your have successfully entered the captcha.